top of page
Klimbim buizen.jpg

Over Speeltuin de Klimbim

Bijna iedereen in Waalre en omstreken kent speeltuin de Klimbim, maar ook grote aantallen vakantiegangers weten jaarlijks de weg naar de bossen in Waalre te vinden! Het authentieke karakter van de speeltuin spreekt jong en oud aan. Vandaag de dag komen (groot)ouders met hun (klein)kinderen terwijl ze zelf vroeger ook hier gespeeld hebben. Zo bijzonder!


Vrijwilligers

De Speeltuin wordt al sinds de oprichting beheerd door een vaste groep enthousiaste vrijwilligers. Het opknappen en bijhouden van de tuin en toestellen gebeurt op woensdagochtend door een vaste kern handige mensen. Week in week uit komt men bij elkaar om de speeltuin op orde te houden. 

Het dagelijks runnen van de speeltuin doen de beheerders. Deze grote groep vrijwilligers bestaat uit een delegatie zeer ervaren gepensioneerde beheerders die hun dienst samen met een nieuwe delegatie vrijwilligers invult. 

Historie

Speeltuin De Klimbim is als Stichting opgericht in 1962 door een aantal vrijwilligers voor de kinderen uit Waalre. De toestellen werden destijds grotendeels zelf ontworpen en in elkaar gezet. Een goed voorbeeld is de toren van de oude hoge glijbaan waaraan de kabelbaan was bevestigd. In 1968 plaatste de Gemeente een betonnen gebouwtje voor toiletten en het opbergen van materialen.

Vanaf midden tot eind jaren 70 is een groot aantal van de huidige bestuurders actief geworden. Langzaamaan verbeterde de staat van onderhoud. Er kwam een nieuwe omheining. Het betonnen gebouwtje werd aan de buitenzijde met hout bekleed en een aantal nieuwe toestellen werd aangekocht. De speeltuin ontwikkelde zich tot een regionale speeltuin en het bezoekersaantal nam toe.

Er kwam ook meer aandacht voor veiligheid. Op wens van het Bestuur kwam de toenmalige keuringsdienst ieder jaar de speeltuin controleren. In 1995 verdwenen de oude hoge glijbaan, toren en kabelbaan om plaats te maken voor in eigen beheer ontwikkelde opvolgers. Als gevolg van de veiligheidswetgeving is de toenmalige trekpleister DE APENROTS (een unieke combinatie van metalen buizen en betonnen elementen) afgevoerd. Eenzelfde lot onderging ook de familieschommel. In 1999 heeft de grootste renovatie plaatsgevonden en is de speeltuin uitgebreid naar de huidige 6000 m2. De speeltuin werd toen ook geschikt gemaakt voor kinderen met een beperking. In 2014 is het gebouw geopend. 

Frisse wind

In 2020 heeft een groot aantal (groot)ouders en andere betrokkenen ervoor gekozen de ervaren beheerders te gaan ondersteunen zodat de speeltuin weer kon openen, ondanks de Covid situatie. Sinds die tijd waait er een frisse wind door de speeltuin waarmee de toekomst van de Klimbim ook is veilig gesteld.

QR code donatie KLIMBIM.jpg

Een donatie doen? Super!!

Onze Stichting draait volledig op de inzet van een enthousiaste groep vrijwilligers. Iedere vorm van hulp is daarom ontzettend welkom. U kunt nu ook een financiële bijdrage doen door bovenstaande QR code te scannen en een bedrag te storten op de rekening van de Stichting. 

We waarderen iedere bijdrage enorm. Hartelijk dank! 

bottom of page